Η Δικηγορική Εταιρεία arrow ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ arrow Παράταση μέτρων για τον Covid-19 για τον Μάϊο 2020

Παράταση μέτρων για τον Covid-19 για τον Μάϊο 2020

Αθήνα 2/5/2020


Την 1/5/2020 δημοσιεύτηκε η αυτής ημερομηνίας ΠΝΠ (ΦεΚ 90/Β/1-5-2020) στην οποία διαλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη παράταση μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού για το μήνα Μάιο 2020.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

-(άρθρο 2ο ΠΝΠ)
Η έκπτωση ποσοστού 25% για δόσεις βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων συμψηφιστικά με οφειλές πληρωτέες μετά την 1/6/2020 ισχύει και για οφειλές που καταβλήθηκαν από 11-3-2020 εως 29-3-2020. Με ΚΥΑ μπορεί να μεταβληθεί η 1/6.

- (άρθρο 10ο ΠΝΠ)
Οι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις που έχουν θέσει εργαζομένους τους σε αναστολή συμβάσεων εργασίας μπορούν να παρατείνουν την αναστολή εως 60% των συμβάσεων που είναι σε αναστολή για ανώτατο διάστημα εως 30 ημέρες και όχι πέραν από 31/5/2020. Σε τυχόν υπέρβαση του ανωτέρω ποσοστού ο εργοδότης θα καταβάλει τις αποδοχές του υπερβάλλοντος προσωπικού (προφανώς και ασφαλιστικές εισφορές)
Στις επιχειρήσεις που συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με εντολή Αρχής κατά το Μάϊο 2020 παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας για ίσο χρονικό διάστημα
Οι σε παράταση αναστολής εργαζόμενοι, τόσο των πληττόμενων επιχειρήσεων όσο και των ευρισκόμενων σε αναστολή λειτουργίας με εντολή Αρχής, δικαιούνται οικονομικής ενίσχυσης κατ΄ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής (πχ. επι παρατάσεως 30 ημερών η οικονομική ενίσχυση είναι 800€ :45χ30). Αν και δεν αναφέρεται ρητά προφανώς παρατείνεται και η καταβολή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών ( Εκτιμώ ότι θα διευκρινισθεί με ΚΥΑ που θα εκδοθεί)


Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου υποχρεούνται :
α) να μην κάνουν απολύσεις εως 31/5/2020 με ποινή ακυρότητας β) μετά τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής και για 45 ημέρες να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας (άρα όχι ίδια άτομα, κατά τη γραμματική διατύπωση της ΠΝΠ) και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Τα ανωτέρω θα εξειδικευτούν με ΚΥΑ
Προβλέπεται η δυνατότητα επίσης με ΚΥΑ να παραταθεί μέχρι 30/6/2020 το μέτρο παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις που το Μάιο 2020 βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με εντολή Αρχής.

-(άρθρο 11ο ΠΝΠ)
Επιχειρήσεις που ήδη έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένους τους μπορούν να ανακαλέσουν (οριστικά) την αναστολή υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η ανάκληση θα αφορά τουλάχιστον το 40% των ευρισκόμενων σε αναστολή
β) η αναστολή έχει διαρκέσει κατ' ελάχιστον 15 ημέρες
Οι εργαζόμενοι των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν μπορεί να τεθούν εκ νέου σε αναστολή και θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ανάλογη των ημερών διάρκειας της αναστολής τους
Στη διάταξη δεν γίνεται αναφορά για ασφ. εισφορές. Εχω την άποψη ότι εξακολουθεί να ισχύει η κάλυψη από το κράτος κατά το κεφ. Α2 αρθρο 2 παρ. 2 της ΚΥΑ 12998/232/28-3-2020.
Επισης δεν προβλέπεται στην ΠΝΠ περιορισμός για το είδος απασχόλησης (πλήρους ή εκ περιτροπής) του προσωπικού που επιστρέφει από αναστολή. Συνεπώς αφήνεται η δυνατότητα για επιβολή και εκ περιτροπής εργασίας. Εκτιμώ ότι το θέμα θα διευκρινισθεί με ΥΑ της οποίας η έκδοση προβλέπεται στη ΠΝΠ
Η δυνατότητα ανακλησης αναστολής συμβάσεων εργασίας δεν επιτρέπεται για επιχειρήσεις που και το Μαϊο 2020 εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με εντολή Αρχής.

-(άρθρο 12 ΠΝΠ)
Σε επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ η τελούσες σε αναστολή εργασιών με εντολή Αρχής επιτρέπεται προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας (χωρίς ποσοτικό περιορισμό εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή) για κάληψη έκτακτων, κατεπειγουσών και μη αναβαλλόμενων αναγκών της επιχείρησης.
Απαιτείται γνωστοποίηση της προσωρινής ανάκλησης αναστολής στο ΕΡΓΑΝΗ πριν την έναρξή της και κατά το διάστημα της προσωρινής ανάκλησης τις συμβατικές αποδοχές που αντιστοιχούν σε αυτό, καταβάλει ο εργοδότης. Μετά τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής σύμβασης η αναστολή συνεχίζεται μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους διαστήματος διάρκειάς της. Το μέτρο θα εξειδικευτεί με ΥΑ

-(άρθρο 13ο ΠΝΠ)
Οι πληττόμενες και όσες ήταν σε ανατολή με εντολή Αρχής επιχειρήσεις προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας του προσωπικού με το ωράριο εργασίας τους χωρίς αυτό να μεταβάλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

- ( άρθρο 14ο ΠΝΠ)
Αναστέλλονται για όλο το 2020 οι διαδικασίες διαμόρφωσης του κατώτατου νόμιμου μισθού για το τρέχον έτος, με συνέπεια αυτός να παραμείνει ως έχει.

-(άρθρο 15ο ΠΝΠ)
Παρατείνεται εως 30/6/2020 η εκ του νόμου τρίμηνη παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων (αποδοχές κλπ συναφή θέματα) των ΣΣΕ των οποίων η ως άνω τρίμηνη παράταση έληξε από 29/2 εως 30/4/2020 . Και τούτο προκειμένου να υπάρξει εύλογος χρόνος διαβούλευσης των μερών για κατάρτιση νέας ΣΣΕ.

- (άρθρο 26ο ΠΝΠ)
Προβλέπεται έκδοση ΚΥΑ για ρύθμιση μέτρων ασφαλούς μεταφοράς μαθητών.


- (άρθρο 36οΠΝΠ)
Προβλέπεται έκδοση ΚΥΑ με τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς λειτουργίας έως 31/12/2020 κάθε είδους εκπαιδευτικής δομής, δημόσιας και ιδιωτικής και κάθε βαθμίδας .

- (άρθρο 44ο ΠΝΠ)
Με ΚΥΑ που θα εκδοθεί θα ρυθμισθούν θέματα κοινωνικής αποστασιοποίησης για δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια καθώς και κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο αναφορικά με :
α) υποχρεωτική χρήση μάσκας
β) μέγιστη αναλογία ατόμων ανα επιφάνεια και μεταξύ τους απόσταση
γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας
δ) ειδικούς κανόνες λειτουργίας
Για κάθε παράβαση των ως άνω μέτρων :
i) στα φπ επιβάλλεται πρόστιμο 150€ εως 5.000€
ii) στα νπ και επιχειρήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 1.000€ εως 100.000€ και αναστολή λειτουργίας από 15 εως 90 ημέρες.

Αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές είναι το ΣΕΠΕ, Υγειονομικές υπηρεσίες ΟΤΑ, ΕΛΑΣ, Δημοτική αστυνομία και Λιμενικές Αρχές.
Τα ανωτέρω ισχύουν από 1/5/2020

Τάσος Πασσάς

< Προηγούμενα Επόμενα >