Αθήνα, 7/8/2023
Εκδόθηκε Νομοσχέδιο από το Υπουργείο εργασίας που θα δοθεί για διαβούλευση σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1152 της ΕΕ για τους προβλέψιμους και διαφανείς όρους εργασίας.
Στο Α’ μέρος το νομοσχέδιο ενσωματώνει την Οδηγία και τροποποιεί το Π.Δ. 156/1992 σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους εργασίας .
Κυριότερες ρυθμίσεις αφορούν τη δοκιμαστική περίοδος ( εως 6 μήνες), το επιτρεπτό της παράλληλης απασχόλησης , την ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας για έκτακτες/ απρόβλεπτες καταστάσεις .
Στο Β’ μέρος το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής στοιχείων στο ΟΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και την εφαρμογή Ψηφιακής κάρτας εργασίας.
1. Υποβολή των βασικών όρων εργασίας που περιλαμβάνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ. Θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση
2. Η προδήλωση μεταβολών ωραρίου εργασίας και υπερωριών σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα καθίσταται προαιρετική. Δεν καταργείται. Όταν διαπιστώνεται αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας η υπερωριακή εργασία που δεν ταυτοποιείται με τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 € ανα εργαζόμενο.
3. Επιτρέπεται η απασχόληση την 6η μέρα (στις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις )εως 8 ώρες και ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% (ήταν 30%). Στις μη συνεχούς λειτουργίας εφοσον υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας. Και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να προδηλώνεται η απασχόληση την 6η μέρα στο ΕΡΓΑΝΗ και στο ΣΕΠΕ (στο δεύτερο μόνο για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας).
4. Προσθήκη δυνατότητας λειτουργίας/ απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή και αργίες για εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, τεχνικών αεροσκαφών και στελεχών υψηλής τεχνολογίας, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες ημερησίως και 7 ημέρες την εβδομάδα.
5. Δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την ανάπτυξη μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων που διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που ζητούνται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
6. Ποινικοποιείται η παρεμπόδιση στην ελεύθερη προσέλευση για εργασία και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000€).
7. Σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αν δεν υπάρχει συμφωνία εργοδότη/ συνδ. οργάνωσης ή αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, μπορεί με έγγραφη συμφωνία των μερών να εφαρμοσθεί διευθέτηση του χρόνου εργασίας (δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από τον εργοδότη).
Τάσος Πασσάς