Ευέλικτες Μορφές Εργασίας

Αθήνα 24/3/2020



Στην περίπτωση περιορισμού των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις που αποτελούν το έσχατο μέσο (ultima ratio) στο οποίο πρέπει να καταφεύγει ο εργοδότης μετά την εξάντληση άλλων ηπιότερων μέτρων , παραθέτω τις υπάρχουσες εναλλακτικές δυνατότητες:

1. Μερική απασχόληση. Προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου είτε κατά την πρόσληψη είτε και μεταγενέστερα κατά την λειτουργία της εργασιακής σχέσης. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η εργασία του εργαζόμενου λιγότερες ώρες την ημέρα, καθ΄'ολη την εβδομαδιαία απασχόληση (5νθήμερο ή 6ήμερο). Σε περίπτωση άρνησης συμφωνίας του εργαζόμενου να δεχθεί μετατροπή της ατομικής συμβάσεως εργασίας του από πλήρη σε μερική απασχόληση τυχόν απόλυση είναι άκυρη.

2. Εκ περιτροπής απασχόληση. Προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ.3 του ν.3846/2010. Μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη σε περίπτωση περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μπορεί να αφορά το σύνολο ή μέρος του προσωπικού της επιχείρησης. Εχει ανώτατο χρόνο διάρκειας 9 μήνες ανά ημερολογιακό έτος. Για την εφαρμογή της απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με το επιχειρησιακό σωματείο, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του σωματείου. Επίσης η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Μορφή εκ περιτροπής απασχόλησης αποτελεί και η ρύθμιση του άρθρου 9 της ΠΝΠ 68/20-3-2020 σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης οποιασδήποτε επιχείρησης στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προς περιορισμό του κορωναιού και για χρονικό διάστημα 6 μηνών από 20-3-2020 μπορεί να ορίσει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής: α) κάθε εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες ανά μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα και στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται κατά εβδομάδα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Επίσης κατά την διάρκεια του μέτρου αυτού απαγορεύονται οι απολύσεις.

3. Θέση του προσωπικού σε διαθεσιμότητα. Προβλέπεται στο άρθρο 10 του ν.3198/1955. Ο εργοδότης σε περίπτωση περιορισμού της οικονομικής του δραστηριότητας, μπορεί να θέσει σε διαθεσιμότητα μέρος ή και το σύνολο του προσωπικού για χρονικό διάστημα έως 3 μήνες ετησίως. Κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας ο εργαζόμενος λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των τελευταίων δύο μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Για την θέση σε διαθεσιμότητα η επιχείρηση πρέπει προηγουμένως να προβεί σε διαβούλευση με το επιχειρησιακό σωματείο κατά το ΠΔ 240/2006. Δεν απαιτείται συμφωνία με το σωματείο. Η θέση του προσωπικού σε διαθεσιμότητα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.

4. Εξάντληση των αδειών αναψυχής, ενέργεια για την οποία απαιτείται συμφωνία του εργαζόμενου.
Ομοίως και για την άδεια άνευ αποδοχών απαιτείται συμφωνία με τον εργαζόμενο και δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη.

Τάσος Πασσάς


< Προηγούμενα Επόμενα >