Η Δικηγορική Εταιρεία arrow ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ arrow Σύμφωνο Συμβίωσης και επίδομα γάμου

Σύμφωνο Συμβίωσης και επίδομα γάμου

ΝΟΜΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Μου ετέθη το ερώτημα εάν εργαζόμενος που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούται επιδόματος γάμου.
Επί του ερωτήματος αυτού η θέση μου είναι η ακόλουθη:
Με τα άρθρα 1 έως και 13 του Α' κεφαλαίου του Ν.3719/2008 καθορίστηκαν αρχικά οι προϋποθέσεις, οι διατυπώσεις κατάρτισης και λύσης συμφώνου συμβίωσης ενήλικων ετερόφυλων προσώπων, οι περιουσιακές σχέσεις τους, θέματα διατροφής και γονικής μέριμνας και τα κληρονομικά δικαιώματα.
Στη συνέχεια θεσπίσθηκε ο νόμος 4356/2015 (άρθρα 1-14) σκοπός του οποίου είναι σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ο εκσυγχρονισµός της νοµοθεσίας για το σύµφωνο συµβίωσης. Ειδικότερα, επιδιώχθηκε αφενός η επέκταση της ισχύος του συµφώνου και στα οµόφυλα ζευγάρια, και αφετέρου ενισχύθηκε η σηµασία και οι συνέπειες του συµφώνου, δεδοµένου ότι αναγνωρίζονται οικογενειακοί δεσµοί µεταξύ των µερών.
Στο άρθρο 1 του νόμου 4356/2015 ορίζεται ότι, το σύμφωνο συμβίωσης είναι η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους και η οποία καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους.

Περαιτέρω, στο άρθρο 2 του ως άνω νόμου προβλέπονται οι προϋποθέσεις συνάψεως συμφώνου συμβίωσης ενώ στο άρθρο 3 ορίζονται οι λόγοι ακυρότητας του συμφώνου.
Στο άρθρο 4 ρυθμίζονται τα περί του επωνύμου των συμβαλλομένων, στο άρθρο 5 ρυθμίζονται τα των προσωπικών ή μη σχέσεων μεταξύ τους, στο άρθρο 6 οι περιουσιακές τους σχέσεις και στο άρθρο 7 ρυθμίζονται τόσο οι προϋποθέσεις και η διαδικασία λύσης του συμφώνου συμβίωσης όσο και η αξίωση διατροφής μετά την τυχόν λύση αυτού.
Στο άρθρο 8 ρυθμίζεται το κληρονομικό δικαίωμα των μερών του συμφώνου, στο άρθρο 9 ρυθμίζεται το τεκμήριο πατρότητας του τέκνου που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ενώ στο άρθρο 10 εκτίθενται τα θέματα περί επωνύμου των τέκνων.
Όπως παρατίθεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 4356/2015, σκοπός των διατάξεων περί συμφώνου συμβίωσης του νομοθετήματος αυτού είναι η επιδίωξη μιας ισορροπίας µεταξύ αφενός της ιδιωτικής αυτονοµίας και αφετέρου της ανάγκης προστασίας των οικογενειακών σχέσεων, µε βάση τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, δεδοµένου ότι το σύµφωνο συµβίωσης αποτελεί µεν µια σύµβαση, δηµιουργούνται ωστόσο οικογενειακές σχέσεις µεταξύ των µερών.
Περαιτέρω, το επίδομα γάμου θεσπίστηκε για πρώτη φορά για όλους τους εργαζόμενους με την υπ' αριθμ.10/1976 απόφαση του Β' θμιου Διαιτητικού Δικαστηρίου Αθηνών «περί αυξήσεως των γενικών κατωτάτων ορίων μισθών και ημερομισθίων και ρυθμίσεως εταίρων τινών γενικών όρων αμοιβής των μισθωτών της χώρας».
Με την εν λόγω Δ.Α. που κυρώθηκε με το άρθρο 16 του Ν.435/76 προβλέφθηκε κατ' αρχήν η χορήγηση του ως άνω επιδόματος γάμου σε όλους τους έγγαμους εργαζόμενους. Με μεταγενέστερες συλλογικές ρυθμίσεις και νομοθετήματα, όπως η ΕΓΣΣΕ της από 10-3-1989 και το άρθρο 20 παρ.2 του Ν.1849/1989, καθώς και το άρθρο 21 του Ν.3896/10 επήλθαν τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις χορηγήσεως του εν λόγω επιδόματος, που αφορά σε κάθε περίπτωση έγγαμους εργαζόμενους.
Με το άρθρο 12 του ν. 4356/2015 ορίστηκε ότι άλλες διατάξεις νόμων που αφορούν αξιώσεις των συζύγων μεταξύ τους καθώς και αξιώσεις ,παροχές και προνόμια έναντι τρίτων ή του Δημοσίου εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέρη του συμφώνου, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο . Περαιτέρω με το άρθρο 16 του νόμου 4387/2016 (νέος ασφαλιστικός νόμος) ορίζεται ρητά πλέον ότι με τους έγγαμους εξομοιώνονται πλήρως οι αντισυμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης του νόμου 4356/2015 ως προς κάθε κοινωνικοασφαλιστικό δικαίωμα, παροχή, υποχρέωση ή περιορισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού ή της εν γένει κείμενης κοινωνικοασφαλιστικής και προνοιακής νομοθεσίας.
Επομένως, τόσο με τον νόμο 4356/2015 όσο και με τον νέο νόμο 4387/2016 εξομοιώνονται οι εργαζόμενοι υπό καθεστώς συμφώνου συμβίωσης με τους έγγαμους ως προς όλες τις αξιώσεις ,παροχές και προνόμια που συντρέχουν στο πρόσωπο των τελευταίων.
Από τα ανωτέρω, σαφώς συνάγεται ότι η μισθολογική παροχή επιδόματος γάμου, όπου ακόμα προβλέπεται ή χορηγείται, οφείλεται και σε εργαζόμενους υπό καθεστώς συμφώνου συμβιώσεως.
Τάσος Πασσάς

< Προηγούμενα Επόμενα >